O NAS | KONTAKT | 041 637 727

Klimatske naprave

Prodajamo in montiramo klimatske naprave proizvajalcev Mitsubishi Electric, Daikin in Clivet najvišjega energijskega razreda A+++. katere odlikuje izjemna varčnost, ki jo dopolnjujejo moderna oblika in različne barvne kombinacije, tiho delovanje in napredna inverterska tehnologija. Izbirate lahko med različni tipi notranjih enot, ki imajo že v osnovni izvedbi izredno napredne funkcije in jih upravljate na daljavo.

Svetujemo vam, katero napravo izbrati in kje jo namestiti v bivalnem prostoru, da vam bo optimalno koristila.  

KONTAKTIRAJ NAS

Izberite varčne naprave priznanih blagovnih znamk

Pogosto zastavljena vprašanja - FAQ

Pred vami so najbolj pogosto zastavljena vprašanja o naših inštalacijah in servisu. Če ne vidite odgovora na vaše vprašanje, nas prosim kontaktirajte in z veseljem vam bomo odgovorili.


Kaj je klimatska naprava?

Iz energetskega stališča so klima naprave toplotne črpalke, ki poleti odvzemajo toploto iz prostora in segrevajo zunanji zrak, pozimi pa dogrevajo ali ogrevajo. Klima naprave so v osnovi toplotna črpalka zrak - zrak, ki hkrati dosega visoko hladilno in grelno število, za delovanje pa potrebuje le kakšnih 20% energije.

Energetska učinkovitost klimatske naprave

Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Energetsko najbolj varčen je razred A, najmanj pa razred G. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER in COP. Koeficient EER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med “močjo hlajenja” in “električno močjo” oziroma porabljeno energijo za hlajenje. Koeficient COP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med “močjo gretja” in “električno močjo” oziroma porabljeno energijo za gretje


Kakšna naj bo razlika med temperaturo?

Poleti je priporočljiva razlika med zunanjo in notranjo temperaturo okrog 6 °C (zunaj 31 °C, znotraj 25 °C). Pri večjih razlikah nam klima naprave lahko škodujejo. Zato velja priporočilo, da prostorov praviloma ne ohlajamo pod 25 °C. Vsaka stopinja, ki je višje od 25 °C, predstavlja več kot 5 % prihranek elektrike.


Kaj za klima naprave pomeni grelno in hladilno število?

Učinkovitost klima naprave za ogrevanje ponazori sezonsko grelno število – SCOP (Seasonal coefficient of performance), učinkovitost hlajenja pa sezonsko hladilno število – SEER (Seasonal energy effficiency ratio). V primeru toplozračnega ogrevanja prostorov klima naprave to pomeni, da prestrežemo 3 kWh brezplačne toplote iz okolice, za kar plačamo “samo” 1 kWh električne energije. Navedena primerjava velja za klimatsko napravo z grelnim številom 4.


So stenske klimatske naprave primerne za moj prostor?

Stenske klimatske naprave so primerne za skoraj vsak prostor. Tok zraka je usmerjen v ožjem pasu, ta pa naj ne bo usmerjen neposredno v ljudi. Če želimo imeti poleg klimatiziranega tudi zelo čist zrak z veliko negativnimi ioni, potem izberemo klimatsko napravo z vgrajenim ionizatorjem in aktivnim elektrostatičnim filtrom.


Kdaj uporabimo kasetno klimatsko napravo?

Uporabimo jo, če je strop v prostoru spuščen za vsaj 30 cm, višina prostora pa ni nižja od 2,5 m. Kasetna klimatska naprava je v celoti vgrajena v spuščen strop, na stropu pa je vidna samo maska z rešetko vstopnega zraka in štiristranski izpih klimatiziranega zraka.


Kaj je INVERTER in zakaj ga priporočamo?

Za razliko od on/off klimatske naprave ima INVERTER vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Kompresor bo deloval s tolikšno močjo, kot je potrebno, da se doseže in vzdržuje željena temperatura v prostoru, obenem pa bo naprava tišja, saj bo manj neprijetnega pihanja. Ker deluje nenehno in z manjšo močjo, je njena življenska doba daljša kot pri on/off klimatski napravi. Klimatske naprave z inverterjem so resda dražje, na dolgi rok pa bo razliko v ceni upravičila z manjšo porabo energije. Inverter porabi 30 % manj energije na obratovalno sezono kot on/off klimatska napravan in se že v treh obratovalnih sezonah razlika v ceni povrne.


Prednosti ogrevanja s klimatsko napravo

Dobra klimatska naprava vas greje veliko ceneje kot kurilno olje, inverterska klimatska naprava pa je učinkovitejša tudi od klasičnih načinov ogrevanja. Prihranki pri ogrevanju s klimatsko napravo so:
- do 5 x ceneje kot ogrevanje z električnim ogrevanjem (kaloriferji)
- do 4 x ceneje kot ogrevanje na kurilno olje
- do 3 x ceneje kot ogrevanje na plin
Ne pozabimo, da klimatska naprava pri ogrevanju filtrira prašne delce v zraku, nekatere pa imajo dodatne funkcije, kot sta odstranjevanje neprijetnih vonjav ali ioniziranje zraka.


Vzdrževanje klimatskih naprav

Klimatska naprava poleg hlajenja in gretja vedno opravlja tudi funkcijo filtriranja zraka. Zrak, ki ga klimatska naprava na eni strani sesa, potuje prek toplotnega izmenjevalca in filtrov znova nazaj v prostor. Prašni in drugi zdravju škodljivi delci se pri tem usedajo na lamele toplotnega izmenjevalca, ventilator in posodo kondenzata. Še več pa se jih usede na prisotne filtre, ki glede na svojo propustnost čistijo iz zraka različne velikosti prisotnih delcev. Zato je skrb za vzdrževanje velikega pomena, če želimo dihati čist zrak.


Hrupnost klima naprav

Klima naprave lahko motijo naš spanec, če so zunanje enote nameščene blizu oken spalnice. Na energijski nalepki boste našli številke o vrednosti notranjega hrupa - npr. 49 dB, in oceno zunanjega hrupa na 59 dB, zato jo skrbno preverite. Če za lažjo predstavo naredimo primerjavo, najtišji pomivalni stroj povzroča 40 dB, hladilniki in kuhinjska napa 60 dB, pralni stroj pa 64 dB.

 

 

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.